perjantai 15. maaliskuuta 2024

Syyshortensia

Tervehdys kevään keskeltä!


Ai että tämä on ihana tunne, kun kevät saapuu ja saa selata viheroppaita ja uusia markkinoille tulleita lajikkeita. Meidän kasvuvyöhyke on V, mutta useat kasvit menestyvät meillä, vaikka ovat tarkoitettu vyöhykkeille IV tai jopa III. Tämä talvi nyt mietityttää, koska tälläkin seudulla oli normaalia kovempia pakkasjaksoja. 


Istutin kolme vuotta sitten kesällä ensimmäisen syyshortensian. Se oli kaupassa niin kaunis, että en voinut jättää ostamatta. Olen suojannut sen talveksi ja silti pupujussi oli käynyt sen ensimmäisenä talvena syömässä ihan olemattomaksi. Keväällä seurasin sen kasvua ja olin jo luopua toivosta, kun mitään elonmerkkejä ei näkynyt. Vaan sitten alkoi vihreitä nuppuja nousemaan ja ihan hetkessä syyshortensia oli pidempi kuin ostettaessa. Ja se on kukkinut joka vuosi! 


Istutin viime syksynä myös kukkapenkkiin yhden syyshortensian, nähtäväksi jää, selviytyykö se kovasta talvesta. Sitä en hoksannut suojata millään, mutta jospa paksu lumikerros ajaa asiansa. Vielä en ole lannoittanut näitä kertaakaan, mutta ehkä pitäisi hortensialannoitetta kokeilla ensi kesänä.



Ensimmäinen istuttamani syyshortensia oli lajikkeeltaan Early Harry. Tämä kuva on otettu heti istutuksen jälkeen.




Tässä näkyy, miten paljon ja tuuheasti syyshortensia ensin kasvattaa varsia ennen kuin alkaa tekemään kukan nuppuja. Tämä kuva on otettu elokuun puolessa välissä. Syyshortensia kukkii siis näillä leveyksillä varsin myöhään.




Kukat ovat ensin valkoisia ja muuttuvat sitten hennon vaaleanpunaiseksi. Kukat ovat todella suuria ja näyttäviä.




  Tänä syksynä kävi niin, että kauaa ei ehtinyt hortensiasta nauttimaan, kun tuli pakkaset ja lumikin maahan vähän liian aikaisin. Tämä kuva on otettu syyskuun alussa, kun hortensia oli hyvässä vauhdissa tekemässä kukkia. Sitten tosiaan iski kylmät ilmat ja kukkiminen loppui kuin seinään.


Kukkapenkissä minulla on eri lajike. Se on nimeltään Living Little Rosy. Katsotaan, selviääkö se ensimmäisestä talvestaan.


Aurinkoista päivää! 💖

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti