torstai 5. maaliskuuta 2020

Saunan vahaaminen

Moikka! Kevättä rinnassa ja muutosta puskee. Talven jälkeen teki taas mieli alkaa laittamaan kotia uuteen uskoon 😊 No ei nyt ihan kaikkea, aloitettiin saunasta ja kylpytiloista. Meillä on joka puolella kotia vaaleita sävyjä, joten mietittiin, että josko saunasta tulisi musta. Minä pähkäilin valkoisen ja mustan vahan välillä, mutta mies oli tiukkana ja sanoi, että musta siitä tulee. Olin lukenut netistä saunavahoista ja niiden helppoudesta. Sauna pestään, hiotaan ja vahataan ja valmista on! No ei mennyt ihan niin... Nyt kokemuksella voin sanoa, että yksi vaahtopääsuti ei riitä yhtään mihinkään. Rispaantuu ihan hetkessä. Loppujen lopuksi käytin 5! sutia ja pieniä vesivärisiveltimiä lisäksi.



Tässä ensin kuva valmiista saunasta. Olen lopputulokseen kutakuinkin tyytyväinen.


 Tästä siis lähdimme liikkeelle. Sauna on n. 20 vuotta vanha ja todella keltainen, ehkä jopa oranssi. Tässä vaiheessa olin pessyt saunan saunapesulla ja hionut joitain kohtia. Meille myyjä sanoi k-raudassa, että pihkakohdat pitää saada hyvin pois ja sitten vain vahaamaan. Liikkeessä oli valittavana joko Teknoksen tai Tikkurilan mustaa saunavahaa. Päädyimme Teknokseen, koska sen mallipala oli todella musta ja tasainen. Tässä kuvassa näkyy nyt ensimmäistä vahauskertaa. Lauteet eivät olleet niin keltaiset, joten niihin vaha tarttui melko hyvin.




 Tässä ensimmäinen kerros alkaa lähenemään loppuaan. Tavallisilla (edes pienimmillä) vaahtopäillä ei pääse lauteiden väleihin tai reunojen koloihin, joten kävin ostamassa vesiväripensseleitä ja niillä sain sudittua vahaa joka koloon. Meidän sauna oli ilmeisesti liian oranssi, että yksi kerta (tai kaksi  kertaa) ei olisi riittänyt mihinkään. Katselin saunaa pari vahauskerran jälkeen ja ärräpäitä saattoi lennellä, kun ajattelin, että sauna on pilalla. Se on epätasainen ja ruskea. Sitten loppuikin jo vaha ja päätin mennä (erittäin ärsyyntyneenä) meitä lähimpänä olevaan sekatavarakauppaan ja etsiä vahaa sieltä. Samaa merkkiä ei (tietenkään) ollut, joten otin kaupan omaa merkkiä. Ja se oli kuulkaas tehokasta! Maksoi lähes puolet vähemmän kuin Teknoksen ja Tikkurilan litkut ja johan alkoi tulla mustaa jälkeä! Jälkeen päin harmittelin, että en heti alkuunsa hoksannut käydä sieltä katsomassa, vaan kalliilla piti k-raudasta käydä vahat hakemassa.



 Loppujen lopuksi vahasin saunan kolmeen kertaan, joista viimeisellä kerralla halvemmalla tuotteella ja silloin pääsin lähelle haluaamaani tulosta. Ostimme myös uuden kiulun ja kauhan, kun sattuivat (samaisessa sekatavarakaupassa) olemaan kaikki puoleen hintaan. Joitain kohtia voisi vielä vahailla, mutta kolme päivää kyykkimistä noilla lauteilla alkoi riittää. Varsinkin, kun meillä on menossa remppa myös kylpyhuoneessa ja sielläkin piti maalailla seiniä ja lattiaa. Ehkä sitten viikonloppuna...


Olen tyytyväinen saunaan, vaikka ensimmäisen maalikerroksen jälkeen ajattelin, että olisi pitänyt mennä valkoisella. Mutta se luultavasti olisi peittänyt vielä vähemmän. Ja ompahan ainakin tunnelmaa. Olisin halunnut tähtitaivas-valot, mutta niihin tarvitsee sitten sähkömiehen.



Myös saunan lämpömittarin uusimme samalla. Vielä emme ole päässeet saunaa testaamaan, mutta toivottavasti viikonloppuna. Nyt pitääkin lähtä jatkamaan kylpyhuoneen maalausta 😊

Mukavaa hiihtolomaa täältä pohjoisesta!
 

4 kommenttia:

  1. Hieno tuli! Minäkin olen tehnyt saman homman Supi-saunasuojalla, mutta en tainnut lainkaan olla yhtä huolellinen ja tarkka kuin sinä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! :) Olen tosi tyytyväinen, vaikka ensimmäisen vahauskerran jälkeen meinasi usko loppua. Katselin myös Supi-saunasuojia, mutta niillä ei vissiin kauhean peittävää jälkee saa? Vieläkin välillä pohdin, että olisiko sittenkin pitänyt laittaa valkoisella, mutta nyt on musta ja pysyy...

      Poista
  2. Moi.

    Nyt 2 kertaa saunasupi vahalla ja hirveän näköinen. Mikä oli tämä marketin oma millä tuli kuin tulikin musta?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Moi! Pahoittelut, että minulla on mennyt kommenttisi ihan ohi. Ei ole tullut blogissa käytyä aikoihin. Meidän paikallisessa sekatavarakaupassa oli Ilves -merkkistä saunavahaa. Sillä sai meille parhaan lopputuloksen.

      Poista